2 6 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Kokböcker

Jag har gjort två böcker hittills och det har varit en fantastisk resa. Eva-Lotts kök kom ut okt 13 och Eva-Lott kök ” kärleken till mammas mat” kom ut nov 14.

rightpicEva-Lotts kök: kärleken till mammas mat

Min bardoms minnen har nästan alla något att göra med mat. Mustiga och kryddiga, varma och trygga dofter strömmade ur min mammas kök från såväl mat som bak. Hennes kokkonst gjorde mer än att mätta den Långbergska familjen, den väckte en stark kärlek till mat och speciellt för vardagsmaten. Den kärleken vill jag förmedla genom denna bok.

Jag har samlat mamma Ingas recept, en del i original sedan 60-talet, andra har jag gjort en egen tolkning av. Det är klassisk och god mat som underlättar och fyller vardagen med matkärlek. Ingredienserna i mina recept är enkla att finna i alla matvarubutiker.

Stor lycka till med recepten i Kärleken till mammas mat.

Prova på från Eva-Lotts Kök: kärleken till mammas mat

Mammas risgrynspudding med lingon och smör

Ingredienser till 4 portioner

2 dl grötris
4 dl vatten
2 st ägg
5 del mjölk (eller mer så att det täcker risgrynsblandningen)
2 msk socker
1 tsk salt
Kanel
Smör

Ugn 225 grader

  • Häll risgryn och vatten i en kastrull. Låt det koka ihop till en grötig massa, ca 10-15 min.
  • Ta kastrullen av spisen, tillsätt ägg, socker och salt.
  • Smörj en lagom stor form och häll risgrynsblandningen i den.
  • Häll på mjölken så att det täcker risgrynen och rör runt så att risgryn och mjölk blandas.
  • Strö på lite kanel så att det täcker formen och sist några klickar smör.
  • Ställ in i ugnen och låt stå ca 30-40 minuter till stanningen stannat.

Detta är en rätt som vi ofta åt på torsdagar istället för pannkaka. Jättegott med mammas rårörda lingonsylt och en liten smörklick. Puddingen är också god med saftsås eller en klick grädde till.

old-book-coverEva-Lotts Kök

Eva-Lott satt uppkrupen i sin pappas säng, med sina fötter mot hans ben under täcket, så att han kunde känna att hon var där.
När han orkade talade de om livet och döden. De visste båda att han inte hade långt kvar. Cancern ägde hans avmagrade och försvagade kropp.
Det var då han sa:
– Jag har så mycket ogjort och nu är det för sent. Tänk dig för Eva-Lott. Kasta inte bort din tid utan ägna dig åt sådant du verkligen vill göra och var inte rädd för att prova nya vägar.
Nio månader efter pappans död gick även hennes pojkvän Lars bort i cancer.
– Det hade varit så mycket sorg och elände att jag tyckte det var min tur att få uppleva något roligt och bra. Jag ville ha en förändring i mitt liv.
Barnen, Michaela och Pontus var i det närmaste utflugna. Hon var redo.

Eva-Lott är silversmed och textillärare men innerst inne har hon alltid velat jobba med mat. Pappans uppmaning att göra det hon verkligen vill i livet, gjorde att hon vågade söka till tv-programmet Sveriges Mästerkock. Hon fyllde i en ansökan på sin bärbara dator under en långtråkig tågresa. Sedan glömde hon bort alltihop och tackade först nej till att vara med på uttagningen.
– Det var Michaela som övertalade mig och det är jag så klart glad för idag. Min medverkan i serien har lett till att jag nu får erbjudanden om att laga mat på mässor och event.
Eva-Lott tog sig in i programserien med en kräftlasagne och åkte ut med en havskräftsoppa. Det framgick inte i programmet, men hon skar sig så illa att hon tappade fokus. Medan hon försökte stoppa blodflödet kokade soppan över.
Nu är nästa steg taget. Kokboken Eva-Lotts kök.